Зараз читаєте
Величаємо Тебе, життєдавче Христе, і почитаємо хрест Твій Чесний, що ним Ти спас нас від неволі вражої

Величаємо Тебе, життєдавче Христе, і почитаємо хрест Твій Чесний, що ним Ти спас нас від неволі вражої

Сьогодні – Воздвиження Чесного і Животворящого Хреста Господнього. Чому цей день є днем посту та молитви?

Сьогодні відзначаємо одне з дванадцяти найбільших свят у році. Встановлене воно в пам’ять про знайдення хреста, на якому розіп’яли Ісуса Христа.
Цікаво, що саме слово «воздвиження» означає «піднесення», тобто урочистий обряд почитання та прославляння Хреста Господнього.
Проте, оскільки празник Воздвиження нагадував Христове розп’яття і смерть та прирівнювався до Великої П’ятниці, то з найдавніших часів стало традицією св. Церкви в цей день додержувати суворий піст.
Тобто свято Воздвиження Чесного і Животворящого Хреста Господнього — це день, коли ми не лише згадуємо, як Христос був розіп’ятий, а також коли прославляємо Хрест, який дає нам надію на життя вічне.
Якщо заглянемо до книг історичних, то віднайдемо інформацію, що звичай приклонятися перед хрестом сягає наших далеких пращурів. Зокрема, обряд Воздвиження Хреста Господнього на Русі згадується ще у 13-му столітті. Патріарший Собор 1276 року дозволив Воздвиження в усіх церквах.
Сьогодні раджу провести вам свій день у мирі з собою, у спокої та молитві. Нехай смирення у наших душах дарує нам перемогу.
«Величаємо Тебе, життєдавче Христе,
і почитаємо хрест Твій Чесний,
що ним Ти спас нас від неволі вражої».

Джерело: Пресслужба Тернопільської Єпархії ПЦУ

Переглянути коментарі (0)

Залиште відповідь

Ваша електронна адреса не буде опублікована.

© 2015-2024 Всі права захищені. Політика конфіденційності файлів та Cookie

Прокрутіть до початку