Зараз читаєте
Відновлення Української Келії на Святій Горі Афону: Символ Незламності та Духовного Відродження

Відновлення Української Келії на Святій Горі Афону: Символ Незламності та Духовного Відродження

Дослідження важливості відновлення української келії на Святій Горі Афону як символу національного духу та духовного відродження. Історія зв’язку України з Афоном, від корінь у Хрещенні Русі-України до сучасних можливостей підтримки та участі.

Свята Гора Афон: Тисячолітня Спадщина та Виклик Відновлення Української Келії

Свята Гора Афон – не лише духовний центр, а й свідок тисячолітньої історії православ’я. Українська афонська спадщина, з корінням у Хрещенні Русі-України, вимагає нашої уваги та підтримки.

Заснована під крилами святого Володимира, українська монастирська традиція на Афоні виросла від першого українського монастиря до численних скитів та святинь, сповнених іменами видатних українських святих.

Історія зв’язку з Афоном пройнята подвигами українців, особливо в часи національно-визвольної боротьби. Сьогодні, здійснення мрії про відновлення української келії – віддзеркалення національного духу.

Отримавши автокефалію, ми маємо можливість відродити обители на Святій Горі, де ченці, молившись українською мовою, покликають благословення на народ і країну.

Є момент, який потребує нашої уваги та допомоги – келійна обитель Святих Архангелів (Фалакру), що перебуває в руїнах. Це виклик, але й нагода спільно працювати над відновленням, створюючи символ незламності українського духу.

За словами Митрополита Епіфанія, це момент, коли наша спільна підтримка, як у важкі часи війни, так і в будівництві, важлива. Будівництво келії – це інвестиція в майбутнє, де кожен внесок є кроком до відновлення національної духовності на Святій Горі.

Віримо, що з нашою єдністю та Божим благословенням, відбудується не лише келія, а й духовне відродження України на святині, де триває молитва за мир і благополуччя.

Звернення
Митрополита Епіфанія
Дорогі брати і сестри!

Свята Гора Афон – унікальний центр світового православного чернецтва, де ігуменею, за Переданням, є Сама Богородиця.

Українська афонська спадщина має понад 1000-річну історію і пов’язана з Хрещенням Руси-України, коли за ктиторського сприяння святого рівноапостольного князя Володимира для київських ченців на Афоні було засновано перший український Монастир на честь Успіння Богородиці.

Відтоді афонське подвижництво прикрасилось іменами сонму видатних українських святих – преподобних Антонія Печерського, Іоана Вишенського, Паїсія Величковського та багатьох інших.

Свята Гора Афон відігравала особливу роль у відродженні православ’я в Україні у часи національно-визвольної боротьби українського народу в XVII столітті. Тісні зв’язки з Афоном традиційно підтримували українські гетьмани та козацтво. За їхньої ктиторської підтримки на Афоні в XVIII столітті з’явилися українські козацькі скити «Чорний Вир» та Пророка Іллі, який заснував полтавець – преподобний Паїсій Величковський. Ченцями там були колишні козаки.

На жаль, із втратою державності Україна на тривалий час втратила на Святій Горі і власні обителі. Та з отриманням від Вселенського Патріархату Томосу про автокефалію Православної Церкви України поновилась і можливість відродити українську чернечу обитель на Святій Горі, де українські ченці безперестанно молилися б рідною українською мовою за свій народ та Батьківщину, за полеглих воїнів і невинно вбитих мирних жителів.

Дивитися також

За рішенням Собору старців Святого Монастиря Пантократор давню келійну Обитель Святих Архангелів (Фалакру) було передано українському ієромонаху Паїсію (Кролю) для проживання та відбудови. Ця обитель за часом заснування є історичною ровесницею Руси-України.

Нинішній стан Келії в руїнах ніби символізує Україну, яку понівечили російські загарбники. Але так само, як, без сумніву, відбудується після нашої великої Перемоги вся Україна, так тепер відроджується та відбудовується і давня Келія – український духовний осередок на Святій Горі.

Ми дякуємо всім людям, які у важкий час війни вносять свою лепту в перемогу, допомагаючи Збройним Силам України. І тим, хто своїми пожертвами долучається до відбудови святині на Афоні – визначної пам’ятки української традиції Православ’я.

Віримо, що з Божим благословенням, спільними зусиллями, незабаром постане відновлена святиня – як символ незламності українського духу!

Блаженнійший Митрополит Епіфаній, Предстоятель Православної Церкви України

Допомогти у відбудові Келії

Джерело – Фонд пам’яті Блаженнішого Митрополита Мефодія

© 2015-2024 Всі права захищені. Політика конфіденційності файлів та Cookie

Прокрутіть до початку