Зараз читаєте
Відродження Свято-Михайлівського Золотоверхого собору: Символ віри та надії для українського народу

Відродження Свято-Михайлівського Золотоверхого собору: Символ віри та надії для українського народу

Відродження Свято-Михайлівського Золотоверхого собору: Символ віри та надії для українського народу

Дізнайтеся про відновлення Свято-Михайлівського Золотоверхого собору в Києві, його значення в історії України та сьогоднішню роль як символу віри, надії та прихистку у складних часах. Від монастиря до Дому Божого – історія собору, що ожив і привертає вірян та відвідувачів своєю красою та духовною силою.

Історія, відновлення та роль собору в сучасному житті

Одним з найбільших здобутків українського народу в новітній історії є відбудова Свято-Михайлівського Золотоверхого собору.

Зведений у 1108-1113 роках онуком Ярослава Мудрого, князем Святополком-Михаїлом, Золотоверхий монастир мав особливе значення для киян, адже був збудований на честь архістратига Михаїла, небесного покровителя Києва. У XVI столітті він вважався одним із найбагатших і найкрасивіших храмів та був одним із найвідвідуваніших серед паломників. У XVII-XVIII століттях він став центром відновленої Київської митрополії.

Проте у ХХ столітті Михайлівський Золотоверхий собор, який пережив багато чужинських набігів, не встояв перед більшовицькою навалою. Радянська влада закрила монастир, у 1934 році постановила знести, а у серпні 1937 року – підняли собор у повітря.

На початку 90-х українське суспільство заговорило про необхідність відродження цього форпосту православної віри. У 1995 році відбудова Михайлівського Золотоверхого монастиря стала загальнодержавним пріоритетом, у 1998-му відновили дзвіницю монастиря, через два роки – був освячений і відновлений собор.
Так зруйнована радянською владою святиня українського народу знову воскресла і сьогодні дарує вірянам силу Божої благодаті, а також захист у непрості моменти вже сучасного життя. Згадаймо сумні події 2013 року, коли дзвони Михайлівського Золотоверхого монастиря вперше за вісім століть били у набат. Тоді цей собор став прихистком для киян під час силового розгону Євромайдану.

Насельники монастиря та студенти Київської православної богословської академії допомагали пораненим, носили медикаменти та гарячі напої, у трапезному храмі святого апостола і євангелиста Іоана Богослова був облаштований імпровізований шпиталь, а в самому соборі люди спали і лікувалися.

У серпні 2015 року на мурах Михайлівського Золотоверхого монастиря з’явилася «Стіна пам’яті полеглих за Україну». А під час згубної хвороби пандемії, братія монастиря підносили сугубу молитву за іі припинення.
У Михайлівському соборі і надалі лунає молитва за наших воїнів, які захищають Україну, за владу і наш народ.

Дивитися також

Свято-Михайлівський Золотоверхий монастир став не просто храмом з цеглин, а Домом Божим, втіленням справжньої Божественної любові, яка проявляється в любові до ближніх. Його двері завжди відкриті для кожного.

Щиро вітаємо усіх православних християн України із цим святковим днем – 23 річницею відновлення Михайлівського Золотоверхого собору та Днем міста Києва.

Нехай Всемилостивий Господь за молитвами нашого небесного покровителя- архістратига Божого Михаїла подасть і надалі боротися зі злом у цей час!

© 2015-2024 Всі права захищені. Політика конфіденційності файлів та Cookie

Прокрутіть до початку