Зараз читаєте
Вітальне слово до учасників першого круглого столу прот. Романа Будзинського 16 травня 2021 р.Б

Вітальне слово до учасників першого круглого столу прот. Романа Будзинського 16 травня 2021 р.Б

Вітаю усіх з відкриттям роботи круглого столу, дякую за присутність і увагу до запропонованої теми. Бажаю нам усім плідної зустрічі та конструктивного діалогу.

Сьогодні ми говоритимемо про останні події в Україні, пов’язані з епідемією коронавірусу, про важливість духовного супроводу хворих і медпрацівників, про нові виклики та загрози у часі військової агресії, про співпрацю церкви, держави та представників ділових кіл.

Це перший круглий стіл у такому форматі. Сподіваюсь подібні зустрічі стануть доброю традицією, особливо приємно серед гостей та учасників бачити релігійних, державних діячів та познайомитись особисто з кожним і таким чином закласти першу цеглинку для діалогу на місцевому рівні.

Релігійні організації є і мають бути моральним авторитетом для суспільства. Важливим фактором, який допоможе бути більш дієвими, є співпраця з представниками місцевих державних органів та громадськими організаціями, діловими колами, які ефективно працюють кожен у своїй області. Ми маємо ділитись досвідом і думками, спробувати знайти щось спільне для того, щоб разом взаємодіяти для найкращого досягнення бажаного результату в протистоянні викликам та загрозам сьогодення. Тільки спільно ми можемо допомогти нашому суспільству у вирішенні гострих питань. Україна – країна з високим рівнем релігійної свободи, і це підтверджується на місцях у межах до прикладу нашого ОТГ, в межах Підгороднянської об’єднаної територіальної громади ми можемо підтвердити рівність ставлення до представників різних релігійних організацій, взаємоповагу та бажання знайти спільні рішення. Заради справедливості слід зауважити, що це відбувається саме завдяки виваженій політиці представників місцевої влади.

Щодо питання консолідації людей під час пандемії COVID-19:

Нашою Церквою надано практичні настанови для єпископату, духовенства і вірних Православної Церкви України. У зв’язку з оголошеною пандемією надто небезпечної хвороби COVID-19 під час кожної літургії підноситься молитва щодо захисту від згубної епідемії. У проповіді та спілкуванні з вірянами нами постійно наголошується на важливості пам’ятати про відповідальність кожного щодо безапеляційного дотримання карантинних заходів задля збереження найціннішого – життя людини.

Щодо питання соціального служіння церкви в час військової агресії:

В офіційних документах – двох постановах Верховної Ради і двох законах України – Російська Федерація чітко названа країною-агресором. Так само є низка міжнародних документів, де йдеться про анексію Криму та збройну агресію Росії проти України (війни) в Україні, позиція Нашої Церкви є однозначною: територія Криму, як і частина окупованих земель Луганщини та Донеччини є українськими. Українська Церква щоденно спрямовує свої сили на допомогу українській армії, особлива увага відведена служінню військового капелана – воїна, який ціною власного життя та здоров’я засвідчує відданість нам, тим, хто не відчуває, проживаючи тут, запаху крові та смерті, не відчуває небезпеки бути вбитим на своїй землі, воїна, який беззавітно відданий своїй Вітчизні, воїна, який щоденною службою Україні та її народу керується словами зі Святого Євангелія: «Немає більше від тієї любові, як хто душу свою покладе за ближнього свого».

Дивитися також

Тож пам’ятаємо, підносячи кожного разу молитву за подвиги наших українських кіборгів, героїв, солдатів і командирів, про тих, хто на передовій, хто повернувся скаліченим, про родини убитих, їхніх батьків і дітей, і будемо вдячні за мир і спокій.

Нехай Боже благословення перебуває з усіма вами!

Переглянути коментарі (0)

Залиште відповідь

Ваша електронна адреса не буде опублікована.

© 2015-2024 Всі права захищені. Політика конфіденційності файлів та Cookie

Прокрутіть до початку