Зараз читаєте
Виступ Митрополита Епіфанія на конференції з питань свободи релігії (Лондон, Великобританія)

Виступ Митрополита Епіфанія на конференції з питань свободи релігії (Лондон, Великобританія)

Дорогі брати і сестри! Пані та панове, поважне зібрання!

Сьогодні зранку, поки ми снідали, Росія знову обстріляла ракетами декілька міст України. Знову пролилася кров, є поранені та загиблі.
Тому для мене свобода – це не лише узагальнене богословське, правове чи філософське поняття. Свобода – це те, за що український народ щодня платить дуже дорогу ціну.

Таку ціну, яку понад вісімдесят років тому платив народ Великої Британії за свою свободу. Тоді для британців настали темні часи, коли проти них боролася вся сила тиранії нацизму. Але народ Британії разом з іншими, які цінують свободу, переміг. Я вірю і в перемогу для України. Бо з нами правда. А там де правда – там Бог і перемога.

В цій частині нашої зустрічі ми зосередили увагу на тому, як порушення релігійної свободи можуть бути сигналом погіршення із загальним станом дотримання прав людини.

Хочу нагадати аудиторії, що в Росії після певного періоду відносної релігійної свободи понад десять років тому поступово стали запроваджувати на рівні законів різні обмеження. Нагадаю про так званий «закон Ярової», за яким будь-яка релігійна діяльність фактично вимагає дозволу від держави. Насправді при нинішньому кремлівському режимі була відновлена система контролю за релігійною діяльністю, яка існувала в Радянському Союзі. Тільки тепер замість боротьби з релігією вона використовується як інструмент поширення ідеології «русского міра».

Росія намагається представляти себе, як захисника традиційних релігійних цінностей. Насправді ж через обмеження свободи релігії, через використання релігійних організацій, як інструменту тоталітарної політики, влада Росії не захищає релігійні цінності, а компрометує їх.
На прикладі тимчасово окупованих територій України ми добре знаємо, якими є ті фальшиві «цінності», які несе з собою Кремль. Громади нашої Церкви, як і громади більшості релігійних організацій у окупованому Криму, в окупованих частинах сходу і півдня України, знаходяться під постійним тиском. Якщо ви не лояльні російській державі, то там ви зіткнетеся з її протидією і переслідуваннями.

Дивитися також
Візит митрополита Халкедонського – сильний знак підтримки від Вселенського Патріархату

Те, як Кремль став обмежувати свободу релігії разом з іншими свободами – яскравий приклад раннього попередження про погіршення стану дотримання прав людини. І всі ми бачимо криваві наслідки такої політики.

Як в часи комуністичних гонінь на релігію в Радянському Союзі, так і тепер щодо путінської Росії дуже важливою є безкомпромісна увага міжнародної спільноти до свободи віросповідання. Моніторинг, надання розголосу конкретним фактам злочинів проти свободи, постійна вимога до влади дотримуватися загальновизнаних правових стандартів – це те, що ми можемо і повинні робити разом.
Дякую за увагу і прошу всіх вас продовжувати молитву за мир і свободу для України!

Переглянути коментарі (0)

Залиште відповідь

Ваша електронна адреса не буде опублікована.

© 2015-2024 Всі права захищені. Політика конфіденційності файлів та Cookie

Прокрутіть до початку