Зараз читаєте
Пам’ять преподобного Іоанна Ветхопечерника: служіння Господу і духовна досконалість

Пам’ять преподобного Іоанна Ветхопечерника: служіння Господу і духовна досконалість

У цей день православний світ вшановує пам’ять преподобного Іоанна Ветхопечерника, який прожив у давній обителі, віддавши своє життя служінню Богу та духовному розвитку.

Життя та подвижницький шлях святого Іоанна Ветхопечерника

19 квітня – пам’ять преподобного Іоанна Ветхопечерника. У цей день православний світ згадує цього святого, шануючи християнський подвижницький шлях ієромонаха.

Як свідчить церковне придання, преподобний Іоанн жив у другій половині VIII століття. Не збереглося точних даних про дату і місце його народження. Ще в юнацькому віці, натхнений вірою у Спасителя, він вирішив стати ченцем і залишив суєту мирського життя, відправившись до Єрусалиму, щоб поклонитися там святим місцям. Під час паломництва молодий чоловік оселився в одній з найстаріших палестинських обителей — Суккійській Лаврі преподобного Харитона.

Стара Лавра преподобного Харитона, спочатку перебувала в розбійницькій печері. У цю печеру був ув’язнений розбійниками преподобний Харитон. Але після того, як розбійники, випивши вина отруєного зміїним ядом, померли, преподобний Харитон, звільнився від них. Знайшовши в печері багато золота, награбованого розбійниками, преподобний Харитон улаштував при печері церкву. Коли ж зібралася до нього братія, то він влаштував над печерою обитель. Оскільки преподобний Іоанн проживав у тій древній печері, здійснюючи богослужіння в печерній церкві, то тому він і був прозваний «ветхопечерником».

Іоанн, який отримав згодом прізвисько Ветхопечерник, залишився там до кінця своїх днів. Живучи в обителі, він відрізнявся благочестям і чеснотою, ревно і гаряче служив Господу, приборкав плотські пристрасті, невпинно здійснював молитовні і аскетичні подвиги. Святий чернець займався також написанням урочистих богослужбових гімнів і церковних співів. Він досяг високої духовної досконалості, завдяки чому був висвячений і удостоєний сану пресвітера.

За благочестиву любов до Бога і повчальний для віруючих подвижницький чернечий шлях церква зарахувала Іоанна до лику преподобних. У православному іконопису він зображений у вигляді сивочолого старця, одягненого в скромний одяг, з довгою, роздвоєною бородою. На нечисленних іконах, що дійшли до наших часів, святий тримає в руках сувій.

Молитва до Преподобного Іоанна Ветхопечерника, також відомого як Іван Лісовий, є одним з найбільш шанованих святих

Дивитися також

О, преподобний Іоанне Ветхопечернику, ти, що жив у глибинах лісу, втікав від світу, щоб наблизитися до Бога. Вчи нас, як бути сильними віруючими, як знаходити благодать у тих труднощах, які життя несе нам на шляху. Молися за нас, щоб ми завжди були готові до зустрічі з Богом, і щоб наші серця були сповнені любов’ю до ближнього.

О, преподобний Іване Ветхопечернику, сьогодні ми особливо припадаємо до тебе з розбитими серцями, просячи у часі війни за воїнів-захисників, які стоять на передній лінії у важкій боротьбі за нашу рідну землю. Наділи їх, о преподобний Іоанне, твердою силою духу та непохитною вірою, щоб вони могли гідно пережити всі випробування війни з глибокою вірою в перемогу Правди. Нехай твоя благодать, преподобний Іоанне, наповнить серця воїнів, даруючи їм мужність у будь-яких обставинах. Просимо тебе, укріпи духовними та тілесними силами кожного пораненого, втомленого, зневіреного, кожного хто на тебе покладається і захисту твого просить. Амінь.

Джерело: Фонд пам’яті Блаженнішого Митрополита Мефодія

© 2015-2024 Всі права захищені. Політика конфіденційності файлів та Cookie

Прокрутіть до початку