Зараз читаєте
Преподобномученик Євстратій Печерський: святий, котрий став символом віри та мужності

Преподобномученик Євстратій Печерський: святий, котрий став символом віри та мужності

Життя та жертовність преподобномученика Євстратія Печерського – це історія віри, мужності і мучеництва, що залишає невичерпне джерело натхнення для віруючих сьогодні.

Підзаголовок: історія святого, який віддав життя за свою віру

Звернімося до сьогоднішньої дати, 28 березня, коли в Православній Церкві вшановують таких видатних святих як:

Преподобний Іларіон Новий, ігумен Пелікітський (бл. 754) – його життя було сповнене вірою та чудотворством. З молитвами він зводив дощ у посушливі часи, виганяв зло і зціляв хворих. Але його віра коштувала йому життя – під час гоніння за іконошануванням він помер мученицькою смертю.

Преподобний Стефан Чудотворець, сповідник, ігумен Триглійський (бл. 815) – життя цього святого було повне чудес. Він був як світле свідчення віри та милосердя, здатне робити неможливе.

Пресвященомученик Євстратій Києво-Печерський (1097) – його життя було прикладом відданості та жертовності. Він залишив незабутній слід в історії Церкви.

Мученики Іона, Варахисій та інші (бл. 330) – святі, які витримали великі випробування заради своєї віри, залишаються невмирущими прикладами мужності та стійкості.

Мученик Боян, князь Болгарський (830) – він віддав своє життя за свою віру, залишаючи пам’ять про себе як про героя віри та мужності.

Ці святі не лише просто пам’ятаються, а й залишають невичерпне джерело натхнення для нас у нашому духовному житті.

28 березня – день преподобномученика Євстратія Печерського

Сьогодні, 28 березня, православна церква вшановує пам’ять преподобномученика Євстратія Печерського – святого, чиє життя та мучеництво залишаються джерелом натхнення для віруючих.

Євстратій народився у XI столітті в місті Києві, у багатій родині. Після розділення свого майна між бідними, він прийняв чернече постригання у Києво-Печерському монастирі навколо 1076 року. Відзначався своєю суворою аскезою та безкорисливими діями.

Проте його життя змінилося раптово, коли на Київ напали половці та захопили його разом з іншими монахами у полон. Ув’язнених продали у місті Корсунь, що у Криму. Невірники вимагали від них відмовитися від християнства, але Євстратій та інші монахи відмовилися навіть ціною свого життя.

Мученицька смерть Євстратія настала, коли невірний єврей, що купив його, розіп’яв його на хресті під час святкування єврейського свята Пасхи. Проте його слова про майбутню розплату за пролиту кров стали пророчими, адже невдовзі цей єврей був повішений за свої злочини.

Святість Євстратія підтверджується численними чудесами, пов’язаними з його іменем, а його мощі, знайдені у Ближніх печерах, продовжують бути об’єктом шанування для вірян.

Життя та мучеництво преподобномученика Євстратія Печерського служать невичерпним джерелом натхнення для тих, хто шукає силу віри та впевненості в дорозі до святості.

Дивитися також

Молитва до святого Євстратія Печерського у часи російсько-української війни

О, святий Євстратію Печерський, преподобний угоднику Божий, у тяжкі часи нашої нації, коли війна та руйнування підступають до нас і торкнулись кожної української родини, ми звертаємось до тебе з молитвою, сповненої надії й віри.

Ти, хто заступається перед Господом нашим Ісусом Христом за наші потреби, будь великодушним, зглянься на нас і умоли за мир та справедливість для нашої держави.

Захисти наших воїнів-оборонців, які стоять на передовій, даруй їм силу, мужність і мудрість у боротьбі за нашу країну.

Знищ ворогів, що нас обтяжують і загрожують нашій свободі, нехай твоя благодатна молитва допомагає нам подолати усі перешкоди. Нехай мир повернеться до нашої землі, а любов і злагода наповнять серця.

О, святий Євстратію, моли Бога за нас, за нашу Україну, щоб ми знову могли жити у мирі, злагоді та благополуччі. Амінь.

Джерело – Фонд пам’яті Блаженнішого Митрополита Мефодія

© 2015-2024 Всі права захищені. Політика конфіденційності файлів та Cookie

Прокрутіть до початку