Зараз читаєте
Священномученик Антипа: свідок віри та мужності

Священномученик Антипа: свідок віри та мужності

Священномученик Антипа, єпископ Пергамський з першого століття н.е., відомий своєю вірою та мужністю в служінні Христу. Його життя та місія в античному місті Пергамі свідчать про безкомпромісну відданість Богу навіть у важкі часи. Завдяки його благодатній молитві та святості життя віряни мають надійного помічника у скорботах та хворобах.

Свідок віри та протистояння в античному світі

Священномученик Антипа, єпископ Пергамський (жив у першому столітті н.е.), відомий як один із учнів святого апостола Іоанна Богослова та благодатний проповідник християнства в античному місті Пергамі. Глибока віра, духовна мудрість та мужність дозволили йому стати свідком та священномучеником за Христа.

На час прибуття Антипи до Пергама це місто було відоме своєю величчю та розкішшю. Він очолив єпископську кафедру в місті, де існувала величезна язичницька культура. Пергам був третім за величиною містом античного світу. У центрі міста стояв язичницький храм Артеміди – богині полювання, відомої своєю підступністю, яку понад інших богів шанували місцеві жителі.

Антипа не схилився перед підступністю місцевих богів та віддавав свою місію служіння Христу.

З приходом у Пергаму єпископа Антипи біси не змогли витримати духовної сили Священномученика та були прогнані з міста. Його полум’яне слово та святість життя навертали до Христа безліч язичників. Однак жерці язичницьких культів не змогли терпіти його впливу та вирішили позбутися його, звинувативши у хулі на богів.

Святий Антипа був кинутий до розпеченого мідного вола у храмі Артеміди. Його молитва в розпеченому волі вразила багатьох, а його духовна мужність засвідчила його відданість Христу. Після смерті з його святих мощів витекло миро, що зцілювало всіх, хто звертався до нього з вірою.

У нинішній апостасійний час до святого Антипаи звертаються як до помічника в скорботах та хворобах. Він заступається за християн та наводить їх на шлях спасіння. Його благодатна молитва залишається невичерпнмджерелом милості для вірян.

Священномученик Антипа залишається світлим прикладом вірності та мужності, надихаючи нас до сильної віри та безкомпромісної відданості Христу, навіть у важкі часи.

Молитва до Священномученика Антипи, єпископа Пергамського

О, величний архієрею Божий, священномученику Антипе,

Ти, хто віддавав своє життя за віру в Христа,

Ти, чия молитва, як аромат ладану з кадила розпеченого, підноситься до Небесних висот,

Дивитися також

Бачиш нас, грішних, що звертаємося до тебе в молитві.

Просимо тебе, святий, молися перед Престолом Всевишнього,

Щоб він у Своїй милості звільнив нас від гріхів наших,

І дарував нам легкість в серцях та зцілення від усіх страждань.

Просимо миру твердого для країни своєї та збереження воїнів-захисників на полі бою за свободу та волю народу нашого. Амінь.

Джерело: Фонд пам’яті Блаженнішого Митрополита Мефодія

Переглянути коментарі (0)

Залиште відповідь

Ваша електронна адреса не буде опублікована.

© 2015-2024 Всі права захищені. Політика конфіденційності файлів та Cookie

Прокрутіть до початку