Зараз читаєте
Свято Мученика Євгенія: 33-та неділя після П’ятдесятниці в Православній Церкві вшановується

Свято Мученика Євгенія: 33-та неділя після П’ятдесятниці в Православній Церкві вшановується

День пам’яті святого мученика Євгенія, що вшановується 21 січня, розповідає про подвиг християнського воїна, який став жертвою переслідувань за віру в Трапезунді. Він вистояв перед муками, чудовиською піччю та віддав своє життя за віру.

Життя та подвиг святого Євгенія у Трапезунді в III столітті – молитва

33-та неділя після П’ятдесятниці. За новоюліанським календарем Православна Церква молитовно вшановує пам’ять:

  • Преподобного Максима, сповідника (662).
  • Мученика Неофіта (304).
  • Мучеників Євгенія, Кандида, Валеріана і Акилія (III).
  • Преподобного Максима Грека (1556).
  • Мучениці Агнії, діви (бл. 304).
  • Мученика Анастасія (662).

Ктиторської (IV) та названої «Вірада» або «Втіха» (807), Ватопедських ікон Божої Матері.

21 січня – день пам’яті святого мученика Євгенія.

Мученик Євгеній жив у III столітті та постраждав за християнську віру у Трапезунді (нині Трабзон, Туреччина), столиці Понта. Імператор Діоклетіан направив туди полководця Лісія, доручивши йому боротися із християнами. Прибувши до міста, Лісій зачитав жителям імператорський указ про заборону християнства і про покарання за його проповідь.

Лісію доповіли, що в Трапезунді Євгеній та інші проповідують християнство і борються з ідолопоклонством. Вони розорили святилище бога Мітри і втекли від переслідування в лісах. Лісій послав на пошуки втікачів своїх воїнів під виглядом мисливців. У цей час Євгеній, та інші християни, ховався у печері.

Якась стара жінка, що збирала в околицях хмиз, видала Євгена і донесла на нього. Святого схопили та привели до Лісія. Воєначальник довго вмовляв Євгена принести жертву язичницьким богам і навіть повів його до капища. Прийшовши туди, Євген благав Господа про знищення ідолів. Декілька статуй тут же впали і розсипалися на порох. Бачачи стійкість віри святого, Лісій наказав безжалісно мучити його. Святий мужньо переносив усі тортури. Потім разом із мучениками Валеріаном, Кандідом та Акілою його кинули у величезну розпечену піч. Там святі, перебуваючи у постійній молитві, залишалися два дні неушкодженими, доки не погас вогонь.

Лісій наказав відправити Євгена до в’язниці та прицвяхувати до дерева для тортур. Там святому з’явився ангел, який звільнив його та зцілив його рани. Лісій вважав, що це магія і наказав за це стратити святого. Євгенія кололи мечами, а потім обезголовили. Тіло святого за наказом Лісія було кинуто диким звірам, але християни його забрали і з честю поховали.

Мощі мученика Євгенія прославилися численними чудесами.

Молитва до Святого Євгена за Україну у часі війни:

Дивитися також

Всесвятий Євгенію, мучениче Христовий, ти, що в своєму житті витримав важкі тортури та став прикладом віри і стійкості перед ворогами християнства! Звертаємося до тебе у ці часи великих випробувань та війни.

Захищай, молимось, нашу Україну – землю, де розцвітає віра та любов до Бога. Споглядай звисока на військових, що стоять на передньому краї боротьби за свободу та справедливість. Даруй їм мужність, силу та мудрість, щоб вони могли вистояти перед ворожою силою.

Великий заступниче перед Престолом Божим, зверни наші моління до Небес та благослови тих, хто страждає від війни. Нехай твоя свята молитва стане джерелом надії, віри, любові та світлом Христової любові для усіх, хто переживає трагічні миті.

Сповнений милосердям, святий Євгенію, проведи нас через ці темні часи, подаруй нам віру, щоб ми могли подолати труднощі та допомогли один одному. Нехай твоя благословенна молитва охопить усіх, хто шукає твою захисту. Святий Євгеніє, моли Бога за нас. Амінь.

Джерело – Фонд пам’яті Блаженнішого Митрополита Мефодія

© 2015-2024 Всі права захищені. Політика конфіденційності файлів та Cookie

Прокрутіть до початку