Зараз читаєте
Святитель Арсеній Мацієвич – популярний пастир, просвітитель та благодійник – молитва

Святитель Арсеній Мацієвич – популярний пастир, просвітитель та благодійник – молитва

Святитель Арсеній Мацієвич - популярний пастир, просвітитель та благодійник - молитва

13 березня Православна Церква України відзначає день святителя Арсенія Мацієвича, митрополита Ростовського. Дізнайтеся про видатного пастиря та значні досягнення у розвитку освіти та культури в Православній Церкві. Промовте сьогодні молитву до Святителя Арсенія покірним серцем за мир, справедливу перемогу, за кожного, хто зараз в окопі зі зброєю в руках захищає свою Вітчизну!

13 березня відзначається день святителя Арсенія Мацієвича, митрополита Ростовського, що народився у місті Володимир-Волинському у 1697 році. Він належав до шляхетної родини, але не мав великих матеріальних можливостей. Святитель був високоосвіченою людиною, яка здобула першу освіту у своєму рідному місті, а потім навчався у Варнежі та Львові. У 1715 році він приїхав до Києва для вступу до Києво-Могилянського колегіуму, де почув потяг до чернецтва. Це бажання привело його до Спасо-Преображенського монастиря у Новогород-Сіверському, де він прийняв чернецтво з ім’ям Арсеній.

У 1726 році, після завершення навчання, проповідник ієромонах Арсеній почав свою пастирську діяльність. Він проповідував при Києво-Софійському митрополичому дворі протягом двох років, потім рік він провів у Києво-Печерській лаврі, а в 1729 році приїхав до Чернігова і перебував у Свято-Троїцькому Іллінському монастирі. Незабаром його було переведено до Сибіру, у місто Тобольськ, але завдяки друзям ієромонах Арсеній потрапив до Петербурга, де його призначили екзаменатором кандидатів на священство та законовчителем Кадетського сухопутного корпусу. У березні 1741 року його посвятили на єпископа Тобольського та всього Сибіру, а через рік владика Арсеній очолив Ростовську кафедру, де мудро ті наполегливо працював до кінця свого життя.

Святитель Арсеній був дуже популярним серед людей, оскільки він був надзвичайно милосердним та справедливим пастирем. Він завжди відчував до людей любов і розуміння, допомагав їм у скрутних ситуаціях та захищав їхні права. У Ростовській єпархії він зробив багато для розвитку освіти та культури. Він заснував нові школи, відкривав бібліотеки та книгарні, сприяв розвитку мистецтва та літератури.

Святитель Арсеній був також видатним проповідником, який здійснював місійну роботу в різних містах Росії. Він проповідував про любов до Бога та ближнього, про потребу в справедливості та милосерді, про необхідність боротися з гріхом та жити за законами Христа. Його проповіді були дуже популярними серед людей, оскільки вони були простими та зрозумілими для кожного.

Святитель Арсеній Мацієвич помер 13 березня 1772 року. Він був канонізований Православною Церквою Росії у 2000 році. Святий Арсеній Мацієвич є прикладом вірного пастиря та глибоко віруючої людини, яка присвятила своє життя служінню Богу та людям.

Дивитися також

Молитва до святителя Арсенія (Мацієвича):

Святий праведний Арсенію, учителю і молитвенику наш, ми знаходимо в душах наших допомогу і захист твій. Любов’ю твоєю вклоняєшся до Господа, а за ним благословення для нас здобуваєш. Твоїми молитвами збережи нас від усього – зла і напастей, підтримай нас у життєвих труднощах та допоможи зустріти вічність з чистою душею. Молися за нас, святий Арсенію, і допоможи нам знайти спокій у Бозі. Амінь.

© 2015-2024 Всі права захищені. Політика конфіденційності файлів та Cookie

Прокрутіть до початку