Зараз читаєте
Значення Великого посту для нашої духовності: вивчення євангельського оповідання про зцілення юнака від бісів та його зв’язок із постом та молитвою

Значення Великого посту для нашої духовності: вивчення євангельського оповідання про зцілення юнака від бісів та його зв’язок із постом та молитвою

Значення Великого посту для нашої духовності: вивчення євангельського оповідання про зцілення юнака від бісів та його зв'язок із постом та молитвою

Під час Великого посту ми прагнемо зцілити свої душі та тіла від гріха та недуг, які мучать нас. Молитва та пост є ключовими факторами, які допомагають нам очистити наше серце від нечистоти та звернутися до милосердного Бога. Великий пост – це можливість змінити своє життя, покаятися в гріхах та змінити своє ставлення до Бога та до ближнього.

Роль Великого посту в лікуванні душі та тіла вірян

Сьогоднішнє євангельське оповідання розповідає про милість, яку Господь виявив до одного нещасного юнака, який був одержимий бісом німоти та глухоти. Поки Ісус молився, батько юнака звернувся до апостолів із проханням допомогти його синові, але апостоли нічого не змогли вдіяти. Коли Ісус спустився з гори, батько, плачучи, приступив до Нього. Ісус запитав отця, чи має він віру, на що батько відповів: “Вірую, Господи, допоможи моєму невірству” (Мк.9,24).

За вірою батька Господь зцілив хворого юнака, вигнавши з нього нечистого духа. На запитання апостолів, чому вони не змогли зцілити юнака, Ісус відповів, що така хвороба зцілюється тільки молитвою і постом.

Не випадково у дні Великого посту церква пропонує нашій увазі саме це євангельське оповідання. Дні святого посту визначає для нас як дні лікування наших душ та тіл. Своїми молитвами, вченням і обрядами церква зцілює нас, виганяючи з нашого серця будь-яку нечистоту, що гніздяться в ньому і мучать нас.

Дяка Богу, ми з вами не одержимі бісом, ми порівняно здорові, якщо можемо приходити до святого храму, щоб тут молитися Богу і прославляти Його милосердя. Але кожен з нас одержимий постійною недугою, що мучить нас – це гріх. І позбутися цієї недуги можна лише постом та молитвою.

Гріх, як тяжка і згубна недуга, приходить від нас з зовнішніх і внутрішніх джерел. Ми живемо в світі, де нечисті духи та спокуси навколо нас на кожному кроці. Але головне, що гріх походить з нашого серця. Тому, щоб зцілити нашу душу та звільнитися від гріха, ми повинні розуміти, що саме від нас залежить наше лікування.

Під час Великого посту ми прагнемо очистити наше серце від гріха. Ми обмежуємо себе в їжі та розвагах, щоб дати собі можливість зосередитися на молитві та медитації. Ми прагнемо змінити своє життя, покаятися в своїх гріхах та змінити своє ставлення до Бога та до ближнього.

Також, під час Великого посту, ми повинні пам’ятати про те, що милосердя Господа безмежне і Він завжди готовий прийняти нашу молитву та допомогти нам у нашому лікуванні. Ми повинні вірити у Його милість та просити допомоги від Нього.

Дивитися також

Отже, Великий пост – це не просто період обмеження та відмови від різних речей, це час лікування нашої душі та тіла. Ми повинні прагнути до внутрішньої очистки, звертаючись до Бога зі своїми потребами та вірою в Його милість. І тоді, як і з нещасним юнаком з євангелія, ми отримаємо благодать Божу та зцілення наших душ.

Молитва Символ віри українською мовою

“Вірую в Єдиного Бога Отця, Вседержителя, Творця неба і землі, всього видимого і невидимого. І в Єдиного Господа Ісуса Христа, Сина Божого, Єдинородного, що від Отця народився перше всіх віків; Світло від Світла, Бога істинного від Бога істинного, рожденного, несотворенного, єдиносущного з Отцем, що через Нього все сталося. Він для нас, людей, і ради нашого спасіння зійшов з небес, і воплотився від Духа Святого і Марії Діви, і став людиною. І розп’ятий був за нас при Понтії Пилаті, і страждав, і був похований. І воскрес на третій день, за Писанням. І вознісся на небеса, і сидить праворуч Отця. І знову прийде у славі судити живих і мертвих, і Царству Його не буде кінця. І в Духа Святого, Господа Животворчого, що від Отця ісходить, що Йому з Отцем і Сином однакове поклоніння і однакова слава, що говорив через пророків. В Єдину, Святу, Соборну і Апостольську Церкву. Визнаю одне хрещення на відпущення гріхів. Чекаю воскресіння мертвих і життя майбутнього віку. Амінь”.

© 2015-2024 Всі права захищені. Політика конфіденційності файлів та Cookie

Прокрутіть до початку