Зараз читаєте
Акафіст святому великомученику Димитрію Солунському

Акафіст святому великомученику Димитрію Солунському

Кондак 1

Дивний воєводо міста Солуні, великий угоднику Христовий і славний страстотерпче, святий Димитрію, що виточуєш світові милості миро, похвальні піснеспіви підносимо тобі, ми що шануємо святу пам’ять твою. Ти, що маєш відвагу до Господа, від усякої біди спасай тих, хто з вірою взиває до тебе:

Радуйся, святий Димитрію, славний великомученику й чудотворче.

Ікос 1

Ангелів Творець і Господь Сил явив тебе, наче, Ангела в тілі, мученика непохитного й сильного заступника вірних. Прибігаємо до заступництва твого, і славлення тобі приносимо:

Радуйся, зірко, що засвітилась на тверді церковній; радуйся, світильнику, що чудесами світ освітлюєш. Радуйся віри непохитний стовпе; радуйся, християн незламний щите. Радуйся, Фесалії світла прикрасо; радуйся, Солуні преславна похвало. Радуйся, співгромадянине апостолів; радуйся, співжителю мучеників. Радуйся, бо ти приймаєш прохання молільників; радуйся, бо ти молишся за всіх нас Богові.

Радуйся, святий Димитрію, славний великомученику й чудотворче.

Кондак 2

Благочестиві батьки твої, не маючи дітей, щиро молилися Богові про дарування їм дитини і Всевишній прийняв молитви їхні, і пом’янувши милостині, які творили вони убогим, дарував їм тебе, блаженний, тому вони з радістю взивали до Бога: Алилуя.

Ікос 2

Розум Божественний маючи, ти Богом дароване дитя, мудро відкинув язичницькі спокуси. Батьківське ж благочестя полюбив ти, добрими ділами неначе ліствицею від сили до сили сходячи, благодать Божу здобував ти, тож випроси, щоб і ми отримали її, що шануємо тебе славленнями цими:

Радуйся, благочестивих батьків молитовний паростку; радуйся, їхнього благочестя спадкоємцю; радуйся, бо ти народженням своїм багатьох звеселив. Радуйся, від утроби материнської благодаттю з неба осінений; радуйся, запашна ліліє дівства й нетління. Радуйся, освячений душею й тілом; радуйся, вмістище Божих дарів. Радуйся, бо ти від юності ідолослужіння відкинув; радуйся, бо ти щире богошанування, аж до смерті полюбив. Радуйся, бо ти благочестям своїм Христові догодив. Радуйся, бо ти благодаттю Його багато плодів приніс.

Радуйся, святий Димитрію, славний великомученику й чудотворче.

Кондак 3

Сила Всевишнього зробила тебе, Димитрію, хоробрим в битвах, страшним для ворогів, людьми шанованим. Тому й злочестивий цар Максиміан доручив тобі град Солунь, звелівши, як нерозумний, гнати християн, що співали Богові: Алилуя.

Ікос 3

Маючи прихильну до благочестя ревність, ти явно віру в Христа перед невірними сповідував, всехвальний, і їх навчав вірити й поклонятися Христові. Наче другий Павло став ти для солунян, з якими і ми співаємо тобі:

Радуйся, Церкви Христової дорога перлино; радуйся, граду твого окрасо. Радуйся, бо ти божественну ревність в серці своєму носив; радуйся, бо ти підступи мучителів переміг. Радуйся, бо ти ідольські викривав спокуси; радуйся, бо ти ідольське терня посік. Радуйся, учителю благочестя; радуйся, на стежки спасіння наставнику. Радуйся, неприступний для ворогів видимих і невидимих; радуйся, воїне Христовий непереможний.

Радуйся, святий Димитрію, славний великомученику й чудотворче.

Кондак 4

Бурею злісних помислів одержимий, нечестивий цар впав у сум`яття, побачивши тебе, всечесного, непохитного у вірі раба Христового, що до віри в Христа людей навертав та ідолів відкидав, а солунян навчав, славити Трисвяте ім’я Боже й співати Богові: Алилуя.

Ікос 4

Почув ти, Димитрію, що Максиміан палаючи ярістю на тебе, йде у Солунь, молитвою й постом підготувавши себе до муки, наказав Луппу, вірному слузі своєму, всі маєтки твої та багатства розділити між убогими. За це з любов`ю вихваляємо тебе й взиваємо:

Радуйся, бо ти не злякався погроз мучителя; радуйся, бо ти Христа здобув, все розділивши між убогими. Радуйся, бо ти суєтну славу світу цього за ніщо вважав; радуйся, бо ти, небесну славу в Христа Бога нашого отримав. Радуйся, бо ти співчуваєш усім, хто потребує від тебе допомоги; радуйся, скорботних скорий заступнику. Радуйся, бідних збагатителю; радуйся, сиріт заступнику. Радуйся, убогих помічнику; радуйся, голодних годувальнику.

Радуйся, святий Димитрію, славний великомученику й чудотворче.

Кондак 5

До Богом керованої зірки уподібнився ти, Димитрію, сміливо Сонце Правди проповідуючи темрявою одержимому царю. А до в’язниці ним кинутий, славословив ти в ній, наче в світлому чертозі, Христа Бога нашого, із радістю співаючи Йому: Алилуя.

Ікос 5

Бачачи твою славну кончину достойний блаженний, ненависник добра – диявол, заздрістю вражений, напав на тебе в образі скорпіона. Ти ж, розтоптавши його, побачив у світлі великому Ангела Господнього, що прийшов укріпити тебе і вінець райський тобі приніс, прийми ж від нас земних малий вінець похвали цієї:

Радуйся, сурмо, що невірним звістила про Христа Бога; радуйся, сопілко, що втішає вуха вірних; радуйся, бо ти мужністю своєю небожителів звеселив. Радуйся, у в’язниці темній святим Ангелом утішений; радуйся, бо ти пресвітлий небесний чертог, як мученик унаслідував. Радуйся, бо ти у плоті безплотних ворогів переміг; радуйся, бо ти підступи їхні, наче павутиння розірвав. Радуйся, бо ти світлий кінець перемоги прийняв; радуйся, вінцем від Царя Слави увінчаний. Радуйся, бо ти великої благодаті від нього сподобився; радуйся, бо ти велику відвагу до Нього здобув.

Радуйся, святий Димитрію, славний великомученику й чудотворче.

Кондак 6

Проповідник ідолопоклонства Максиміан радів, що його могутній борець Лій вбиває християн. А блаженний Нестор не терплячи тієї нелюдяності, в тебе, мученику, благословення попросив, і пішов скинути його на списи, співаючи Богові: Алилуя.

Ікос 6

Засяявши в Солуні світлом істини, святий, скеруваав ти до Господа Нестора, через його посічення нечестивими. Та й сам, ти за велінням царським, списами пробитий був за Христа, тож перед Ним пом’яни і нас, що поминають страждання твої й оспівують тебе:

Радуйся, бо ти на Лієве скинення на списи Нестора молитвами своїми укріпив; радуйся, бо ти після умертвіння Лія, мученицьку смерть разом з Нестором прийняв. Радуйся, бо ти за Пробитого на хресті заради нас списами пробитий був; радуйся, зі славою на небеса після смерті Ангелом супроводжені. Радуйся, бо ти у немерехтливому світлі душею перебуваєш; радуйся, бо ти з мучениками та з усіма святими радієш. Радуйся, покрове всіх, хто піснями оспівує тебе; радуйся, молитвенику за тих, хто шанує святу пам’ять твою.

Радуйся, святий Димитрію, славний великомученику й чудотворче.

Кондак 7

Бажаючи отримати благословення від тебе блаженний Лупп, страстотерпче Христовий, взяв після кончини твоєї перстень твій і ризу твою кров’ю змочену, і багато чудес та зцілень ними створив, голову йому було відрубано, щоб співав разом з тобою й Нестором у Тройці славимому Богові: Алилуя.

Ікос 7

Новий храм будуючи тобі, достойний прославлення, зцілений тобою Леонтій, взяв із землі святі мощі твої, що виливали миро, його ж пахощами наповнилося все місто і безліч хворих зцілилися. Тому вилікуй та наповни пахощами і нас, що так співаємо тобі:

Радуйся, бо ти пахощі чеснот з юності полюбив; радуйся, бо ти норов Ангельський з дитинства здобув. Радуйся, сосуде благодаті; радуйся, храме непорочності та чистоти. Радуйся, бо Господь оселю у тобі створив з Отцем і Духом; радуйся, бо Господь прославив мощі твої нетлінням благодаті. Радуйся, запашне миро, що від мощів витікає; радуйся, бо ти освячення та зцілення ними подаєш. Радуйся, бо пахощі твої запашніші від нарда і смирни; радуйся, бо ти пахощами своїм сморід пристрастей відганяєш. Радуйся, бо ти землю й одяг кров’ю своєю освятив; радуйся, бо ти ранами своїми наші рани душевні й тілесні лікуєш.

Радуйся, святий Димитрію, славний великомученику й чудотворче.

Кондак 8

Дивне й чудесне диво створив ти, предивний, будівничому храму твого, що повертався на Батьківщину, який взяв плащаницю від святих мощей твоїх, і нею покрив збурену й багатоводну ріку і перейшов її ніг намочивши. Тому Богові, що прославляється в тобі, серцем і устами співаймо: Алилуя.

Ікос 8

Палаючи любов`ю й старанністю до тебе, Леонтій, другий храм на честь твою, святий, збудував в Ілірії, батьківщині своїй, і там, як і в Солуні, безліч хворих і стражденних від духів нечистих, за молитвами твоїми зцілилися, та багато інших чудес звершилось. Якими ми, здивовані взиваємо до тебе:

Радуйся, могутній заступнику, тих хто з любов`ю прославляє тебе; радуйся, будівничих храмів на честь твою дивовижний покрове. Радуйся, здоров’я подателю; радуйся, недугів лікарю. Радуйся, бо ти кров’яні рани зупиняєш; радуйся, бо ти єпарха Марина від виразок гнійних звільнив. Радуйся, бо ти одежею твоєю, як Павло хустками, чудодіяв; радуйся, бо ти, Леонтію сухий шлях на річці показав. Радуйся, бо тобі потоки річкові коряться; радуйся, бо духи злоби втікають від тих хто закликає ім’я твоє. Радуйся, бо за твоїм заступництвом ми від підступів ворожих зберігаємось; радуйся, бо захистом твоїм і ми сподіваємось від потопу та інших лих врятуватися.

Радуйся, святий Димитрію, славний великомученику й чудотворче.

Кондак 9

Усяке єство Ангельське здивувалось, святий Димитрію, великій сміливості твоїй до Господа. Бо коли Господь хотів віддати Солунь ворогам, через явлення Ангельське, наказав тобі залишити місто, то не покинув ти його, славний напризволяще. Тому Ілюстрій, який сподобився жахливого видіння, із трепетом виголошував: Алилуя.

Ікос 9

Дивитися також

Красномовці велемовні не можуть зрозуміти, як, полонені колись діви, вишиваним образом твоїм, святий, зачарували князя, який полонив їх, несподівано забрані були тобою, і біля гробу твого поставлені, під час звершення всенічного бдіння в день пам’яті твоєї, воістину благословили за тебе Господа, тому ми з розчуленням взиваємо до тебе:

Радуйся, бо ти за істину на землі, аж до крові постраждав; радуйся, бо ти на небі зі сміливістю перед престолом Божим стоїш. Радуйся, бо ти все що потрібне звідти вірним посилаєш; радуйся, бо ти від бід тих, що закликають тебе звільняєш. Радуйся, бо ти тим хто в напастях перебувають скоро допомагаєш; радуйся, бо Господь молитви твої милосердно вислуховує. Радуйся, чудес невичерпна кринице; радуйся, знамень нескінченне джерело. Радуйся, полонених звільнення; радуйся, варварської зухвалості усмирителю. Радуйся, засмучених втіхо; радуйся, скорботним радосте.

Радуйся, святий Димитрію, славний великомученику й чудотворче.

Кондак 10

Спасти бажаючи місто своє від голоду, Димитрію, являвся ти у пристанях морських і островах, наказуючи всім, хто має пшеницю плисти з нею до Солуні. Тому врятовані тобою від смерті, вдячно співали за тебе Богові: Алилуя.

Ікос 10

Стіною нерушимою став ти для міста свого, богомудрий, і нездоланним захисником всім хто закликає тебе, оскільки благоволить до тебе Творець небес і землі. Тому і нас навчи закликати тебе:

Радуйся, милосердя щирий любителю; радуйся, за тих хто в бідах співстаждальний піклувальнику. Радуйся, бо ти від голоду вірних спасаєш; радуйся, бо ти від навали народів їх визволяєш. Радуйся, бо ти багаторазово звільняв солунян від кайданів гіркої неволі; радуйся, бо ти згубну пошесть і всіляку шкоду від них віддаляєш. Радуйся, воєводо, ніким в мужності не здоланий; радуйся, ратоборцю, сила якого ніколи не зубожіє. Радуйся, бо ти всіх, хто на місто твоє нападає наче Мойсей, Амалика, долаєш; радуйся, бо ти наче Самсон, чужинців проганяєш. Радуйся, бо ти князям вірним над ворогами перемогу подаєш. Радуйся, бо ти христолюбивим воїнам в бою допомагаєш.

Радуйся, святий Димитрію, славний великомученику й чудотворче.

Кондак 11

Спів усякий перемагається, всехвальний, перед сяйвом слави твоєї та величчю чудес. Бо, коли цар Юстиніан, побажав мати в Софіївському храмі частину мощей твоїх, вогонь вийшов від гробу твого на посланців від нього, заборонивши торкатися раки твоєї. Тому вони здивовані зі страхом взивали Богові: Алилуя.

Ікос 11

Як світлосяйну зірку, бачимо тебе, святий, для тих, що в темряві нерозуміння перебувають. Бо ти служителю біля гробу твого Онисифору потьмареному гріхом святотатства, дворазовим явленням своїм заборонив викрадати свічі, які запалювали вірні біля мощей твоїх. Тому з благоговінням взиваємо до тебе:

Радуйся, бо ти до мученицької кончини своєї свято пожив; Радуйся, після смерті чудесами прославлений. Радуйся, бо ти немов живий у місті, мощами своїми спочиваєш; радуйся, бо ти завжди живий і чудеса через мощі свої звершуєш. Радуйся, бо ти правду милістю розчинюєш; радуйся, бо ти вогнем ревності по славі Божій палаєш. Радуйся, бо святі мощі твої недоторканні залишаються; радуйся, бо тих хто доторкатися до них відвагу мають, ти як блискавкою ударяєш. Радуйся, грішників врозумителю; радуйся, святотатців покарання. Радуйся, бо ти подаєш освячення, тим хто ревно благоговіє до тебе; радуйся, миро запашне для вірних.

Радуйся, святий Димитрію, славний великомученику й чудотворче.

Кондак 12

Благодать отримав ти, Димитрію, зціляти всяку недугу й всякі рани в людей. Тож подай і нашим душам і тілам зцілення, щоб Богові, який дарував нам тебе, помічника та лікаря, подячно заспівали: Алилуя.

Ікос 12

Оспівуючи твої чудеса, вшановуємо тебе, достойний прославлення, що ти перед нечестивими віру в Христа Бога відважно сповідував, оспівуємо мученицьку кончину твою, шануємо пам’ять твою, і так з радістю виголошуючи тобі тебе прославляємо:

Радуйся, найревніший послідовнику Христа Спасителя; радуйся, Його страждань мужній насліднику. Радуйся, бо ти з небесними силами прославляєш Бога; радуйся, бо ти із Царицею небес і землі молишся за світ. Радуйся, бо ти дорогоцінним миро виточуєш для вірних; радуйся, бо ти розслаблених тілом і духом зцілюєш.

Радуйся, святий Димитрію, славний великомученику й чудотворче.

Кондак 13

О святий великомученику й вірний угоднику Христовий, Димитрію Мироточивий, прийнявши від нас це мале прославлення, моли Христа Бога нашого, щоб оселилася пахощами в серцях наших святість віри Православної, щоб примножилась в житті нашому олива добрих діл, щоб не загаснули світильники наші опівночі у годину зустрічі Небесного Жениха, і щоб сподобилися разом з тобою взивати до Нього у вічному Царстві: Алилуя.

(Цей кондак читається тричі, потім ікос 1 і кондак 1)

МОЛИТВА

Святий і славний великомученику Христовий Димитрію, скорий помічнику і щирий заступнику тих, хто з вірою, вдається до тебе! Сміливо стоячи перед Небесним Царем, випроси у Нього прощення гріхів наших і щоб визволилися ми від смертоносної хвороби, землетрусів, потопу, вогню, меча і від вічної кари. Моли Його милосердя, щоб змилувався над містом нашим, (монастирем нашим) і усякою країною християнською. Виблагай у Царя над царями православним християнам над ворогами перемогу і подолання, всім державам православним мир, тишу, твердість у вірі і зростання у благочесті; а нам, що шануємо чесну пам’ять твою, виблагай благодатне зміцнення у добрих ділах, щоб милостиво Владиці нашому Христу Богові тут трудячись, сподобилися за твоїми молитвами унаслідувати Царство Небесне і вічно прославляти Його з Отцем і Святим Духом. Амінь.

Переглянути коментарі (0)

Залиште відповідь

Ваша електронна адреса не буде опублікована.

© 2015-2024 Всі права захищені. Політика конфіденційності файлів та Cookie

Прокрутіть до початку