Зараз читаєте
Промова Вселенського Патріарха Варфоломія на конференції «Наш океан»: заклик до молитви за мир та охорону природи

Промова Вселенського Патріарха Варфоломія на конференції «Наш океан»: заклик до молитви за мир та охорону природи

На 9-й Міжнародній конференції «Наш океан», Вселенський Патріарх Варфоломій виступив із промовою, де звернув увагу на руйнівні наслідки війни та необхідність молитви за мир. Він також обговорив вплив кліматичної кризи на морське життя та закликав до спільних зусиль у захисті Творіння. Промова відбулася у вівторок, 16 квітня 2024 року, у Культурному центрі Фонду Ставроса Ніархоса.

Патріарх Варфоломій закликає до молитви за мир та охорону природи

«Важливо завжди пам’ятати про руйнівні наслідки війни на нашій планеті та молитися за мир на Близькому Сході та в усьому світі», – зазначив Вселенський Патріарх Варфоломій у своїй офіційній промові.

Вселенський Патріарх виступив з промовою на 9-й Міжнародній конференції «Наш океан», яка відбулася увечері у вівторок, 16 квітня 2024 року в Культурному центрі Фонду Ставроса Ніархоса в присутності його Високоповажності Прем’єр-міністра Греції пан Кіріакоса Міцотакіса, Мак. Архієпископа Афін і всієї Греції пана Ієроніма, багатьох лідерів інших держав, міністрів грецького уряду, керівників міжнародних організацій, експертів-вчених та економічних діячів, а також відомих особистостей з усього світу.

Звертаючись до великої аудиторії конференції англійською мовою, Його Святість зазначив, що ця зустріч відбувається в той час, коли світ перебуває в невизначеності, оскільки конфлікт на Близькому Сході загострюється, де вже загинуло стільки людей, тому багато невинних все ще голодують. Він попросив усіх вшанувати хвилиною мовчання, «якщо ми звернемося розумом і серцем до жертв війни в Ізраїлі та Палестині, а також на нашому власному континенті».

Говорячи про кліматичну кризу та її вплив на морське життя, Його Святість зазначив, що протягом понад 35 років, починаючи з часів його попередника, Патріарха Димитрія, а також під час його власного Патріаршого служіння, Вселенський Патріархат наголошував на спільне зобов’язання захищати Творіння. У цьому напрямку, нагадав він, Патріархат організовував екологічні симпозіуми на морі в різних водних екосистемах планети, як-от в Адріатиці, Чорному морі, річках Амазонка та Міссісіпі, з метою висвітлення їх важливості для життя на планети, а й про небезпеки, які їм загрожують. Посилаючись на важливість таїнства хрещення, а також на свято Богоявлення, під час якого святкується освячення води хрестом, Вселенський Патріарх зазначив:

«Вода має духовне та символічне значення, нагадуючи нам, що вода на планеті — це не приватний ресурс для небагатьох, а священний дар для всіх. Дійсно, кожна людина тут – кожна людина на цій планеті – це мікрокосм океану, мікрокосм води, що підтримує життя. Коротше кажучи, самі океани об’єднують кожен континент, кожну берегову лінію та кожного жителя нашої планети».

У своїй промові Його Святість, серед іншого, наголосив, що нинішнє покоління має передати наступному світ «принаймні такий же хороший, якщо не кращий, ніж той, який ми отримали». Однак, як він сказав, трагічна реальність полягає в тому, що «наше покоління буде першим, яке успадкує планету, знищену невіглаством і байдужістю, а також зловживанням і жадібністю. Якщо ми не готові взяти на себе відповідальність перед Творцем і Його творінням, ми можемо відчувати провину за те, що позбавляємо наших дітей справедливого доступу до природних ресурсів».

Завершуючи свій виступ, він зазначив, що Вселенський Патріархат завжди наголошує на важливості співпраці народів, культур і релігій для захисту Творіння. «Сьогодні ми знаємо, що все, що ми робимо в одному куточку планети, має прямі та постійні наслідки для решти планети. Сьогодні ми усвідомлюємо, що релігії можуть бути потужним союзником у вирішенні питань соціальної справедливості », – сказав він і підкреслив, що обов’язок і відповідальність кожного – діяти зараз. «Ми всі – і всі ми разом ! – маємо зіткнутися з тим, що, безсумнівно, є найнагальнішим викликом нашого часу, викликом, який має серйозні наслідки для миру та справедливості в наших суспільствах, для населення та політики в наших громадах, а також для економіки та безпеки нашого народу », – підкреслив Його Святість.

Дивитися також

У рамках конференції Патріарх мав коротку розмову з учасниками Пр. Пан Джон Керрі, колишній Державний секретар США (2013-2017) і Спеціальний посланник США з питань клімату (2020-2024), який у своїй промові високо оцінив надихаюче служіння Його Святості щодо захисту природного середовища.

Увечері того ж дня Вселенський Патріарх зустрівся з Екзохом. Прем’єр-міністра Греції, з яким вони мали можливість обговорити поточні церковні та загальні питання, а потім відвідали прийом, який пан Міцотакіс влаштував у приміщенні Грецького військово-морського клубу на честь лідерів, які беруть участь у міжнародній зустрічі.

ДЖЕРЕЛО

© 2015-2024 Всі права захищені. Політика конфіденційності файлів та Cookie

Прокрутіть до початку