Зараз читаєте
Свято мученика Конона Ісаврійського: Життя, молитва та героїчна смерть

Свято мученика Конона Ісаврійського: Життя, молитва та героїчна смерть

У православному календарі 5 березня 2024 року припадає пам’ять святого мученика Конона Ісаврійського. Стаття розповідає про життя святого, його благочестиві вчинки, молитовне служіння та героїчну кончину під час переслідувань за віру в Ісаврії. Це свято також є днем, коли немає обов’язкового посту.

Вшанування пам’яті святого Конона-городника та його мученицького шляху 5 березня 2024 року

5 березня 2024 року в православному календарі вшановується пам’ять святого мученика Конона Ісаврійського (І), святого мученика Онисія (І), святого мученика Конона, градаря (городника) (ІІІ), святої мучениці Іраїди, святого мученика Євлогія з Палестини, святого мученика Євлампія, преподобного Марка, та преподобного Ісихія (близько 790). У цей день немає посту.

5 березня – пам’ять мученика Конона Городника. Святий Конон жив у часи царювання Декія і був родом із Назарету Галілейського. Звідси він переселився до Памфілії, до міста Мандон (або Магідо), і тут на місці, званому Кармена, влаштував собі город, плодами якого і харчувався. Він був людиною доброю, незлобливою і простосердечною та проводив богоугодне життя. Коли почув про нього ігемон Публій, котрий прийшов у місто для переслідування християн, то відразу послав воїнів взяти його. Посланці прийшли до Конона і глумливо вітали його добрими словами. Святий з радістю відповідав на їхнє привітання і люб’язно прийняв їх. Тоді воїни сказали йому:

– Тебе кличе ігемон Публій.

Святий відповів:

– Яка може бути в нього справа до мене? Адже я – християнин. Хай краще кличе він своїх однодумців.

Воїни схопили святого Конона і привели до ігемону. Коли його стали примушувати, щоб він приніс жертву ідолам, він лишився непохитним у сповіданні віри у Христа. Тоді в його ноги набили залізних цвяхів і гнали перед колісницею ігемона, допоки святий страждальник упав на коліна, і з молитвою на устах віддав душу свою Господові.

Святий мученик Конон Ісаврійський народився в Віфанії – селищі, розташованому поруч з малоазійським містом Ісавра, жителі якого прийняли християнську віру від апостола Павла. Святий Конон з юності сподобився особливого заступництва Архістратига Михаїла, який допомагав йому в багатьох важких обставинах його життя.

За наполяганням батьків, Конон був заручений з дівчиною на ім’я Анна, яку після весілля він переконав залишитися дівою. Молоде подружжя жило як брат з сестрою, присвятивши себе цілком Богу. Святий Конон привів до християнської віри і своїх батьків. Його батько, святий Нестор, за викриття ідолопоклонників прийняв мученицьку кончину.

Рано поховавши матір і дружину, святий Конон продовжував служіння Богові, цілком присвятивши себе чернечим працям, посту і молитві. У похилому віці святий подвижник був прославлений даром чудотворення. Завдяки його проповіді і чудесам багато язичників навернулися до Христа.

Дивитися також

Коли в Ісаврії почалися гоніння на християн, одним з перших постраждав святий Конон. Його піддали жорстоким тортурам за відмову принести жертву ідолам. Однак жителі Ісаврії, дізнавшись про катування, яким піддався святий, вирушили зі зброєю в руках на захист мученика. Злякавшись народного гніву, мучителі втекли, а ісавряни знайшли мученика пораненого і скривавленого на місці тортур. Святий Конон шкодував про те, що не заслужив прийняти мученицьку кончину за Господа.

Через два роки святий Конон мирно помер і був похований поруч зі своїми батьками і дружиною.

Молитва до святого Конона Городника

О мученику Кононе Городнику, заступнику нашому, молимося Тобі, щоб Ти прийняв наші молитви та прохання. Ти, який жив у простоті та любові до Бога, не зрадив своїх переконань та не відмовився від віри в Христа, і за це став мучеником. Ми просимо Тебе, молитися за нас перед Богом, щоб і ми могли жити у відданості та поклонінні Йому. Допоможи нам бути сильними у вірі та не піддаватися спокусам, які можуть відвести нас від Божого шляху. Будь з нами в нашому житті та захищай нас від зла. Амінь.

Джерело – Фонд пам’яті Блаженнішого Митрополита Мефодія

© 2015-2024 Всі права захищені. Політика конфіденційності файлів та Cookie

Прокрутіть до початку