Зараз читаєте
Свято перших мучеників-слов’ян: Інна, Пінна та Римма

Свято перших мучеників-слов’ян: Інна, Пінна та Римма

Свято перших мучеників-слов'ян: Інна, Пінна та Римма

3 липня ми відзначаємо свято трьох святих Інни, Пінни та Римми, перших мучеників-слов’ян, які стали жертвами своєї віри в першому столітті на теренах Древньої Тавриди (Криму). Хоча їхні імена зараз частіше пов’язують з жінками, колись вони належали чоловікам. Вони відмовилися відступати від християнських принципів і понесли страшні муки за проповідь імені Христового. Їхні святі життя служать символом відданості та мужності вірних християн сьогодні.

Свідчення віри та мужності вірних християн

3 липня відзначається свято трьох святих Інни, Пінни та Римми, перших мучеників-слов’ян, які понесли великі страждання за проповідь імені Христового на теренах Древньої Тавриди, сучасного Криму. Хоча сьогодні ці імена переважно пов’язують з жіночими іменами, в минулому вони належали чоловікам.

Святитель Димитрій Ростовський, автор багатьох оповідань про життя святих, свідчить, що Інна, Пінна та Римма були учнями апостола Андрія Першозванного. Вони народилися на землях Скіфії і, за його словами, були поставлені пресвітерами, тобто священиками. Вони були відданими проповідниками євангельської істини.

За свою проповідь, святі були переслідувані місцевим язичницьким володарем. Він обіцяв їм великі нагороди, якщо вони відмовляться від своєї віри і припинять проповідувати Ісуса Христа. Однак, вони відкинули такі умовляння та мужньо залишилися вірними своїм принципам. За це їх піддали жорстоким катуванням.

Того часу випав холодний зимовий період, і річки замерзли настільки, що по них могли переходити не лише люди, але й коні з возами. Князь наказав поставити великі дерев’яні колоди на льоду та прив’язати до них святих, поступово занурюючи їх під кригу. Коли лід досяг шиї святих, вони, змучені страшним холодом, передали свої блаженні душі Господеві. Це сталося у період від 100 до 110 року після Різдва Христового.

Згідно зі стародавнім слов’янським місяцесловом, деякі християни того часу поховали тіла святих. Проте місцевий єпископ Гедца через певний час вийняв їх з могили і, поклавши на свої плечі, переніс до своєї церкви. Через сім років після його смерті святі з’явилися перед єпископом і наказали йому перенести їхні мощі до містечка, відомого як Алікс. Це містечко відповідає сучасній Алушті, що знаходиться на березі Чорного моря, на північний схід від Ялти.

Святі мученики Інна, Пінна і Римма є першим священним плодом віри наших далеких предків. Вони принесли своїм життям свідчення про віру та любов до Господа і Спасителя Ісуса Христа. Сьогодні вони вшановуються як символ відданості та мужності вірних християн.

Молитва до святих мучеників Інни, Пінни та Римми:

Всесвяті і пречудові мученики Інно, Пінно і Риммо, віддані слуги Спасителя Ісуса Христа! Звертаюсь до вас з молитвою і прошу вашої милості і заступництва перед Богом.

Ви, що відмовилися відступати від своєї віри, мужньо перенесли страждання і понесли мученицьку смерть за проповідь Імені Христового. Ваша віра і непохитна любов до Господа слугували прикладом вірних усіх поколінь.

Дивитися також

Молюся перед вами, о святі мученики, з проханням зміцнити мою віру і надію, допомогти мені у скрутні моменти мого життя. Будьте заступниками і посередниками моїх молитовних прохань перед престолом Божим.

Прошу вас, моліться за мене і усіх вірних, щоб наші серця були наповнені любов’ю до Бога і братерською любов’ю один до одного. Допоможіть нам відчути присутність Божу в нашому житті і приносити славу його ім’я у світі.

Святі мученики Інно, Пінно і Риммо, прийміть мої скромні слова молитви та мої поклони. Захищайте нас своєю святою рукою і допомагайте нам досягти вічного спасіння.

За вашим заступництвом, о святі мученики, нехай Господь благословить нас усіх і прийме наші молитви. В ім’я Отця, Сина і Святого Духа. Амінь.

Джерело – Фонд пам’яті Блаженнішого Митрополита Мефодія

© 2015-2024 Всі права захищені. Політика конфіденційності файлів та Cookie

Прокрутіть до початку