Зараз читаєте
Успенський піст: Дорога до духовної гармонії

Успенський піст: Дорога до духовної гармонії

З 14 по 27 серпня розпочинається Успенський піст, спеціальний час, присвячений Божій Матері. Цей віруванням від давніх часів піст допомагає нам поглибити зв’язок з духовністю, наслідуючи приклад Богородиці. Відповідно до вчення Церкви, цей період закликає нас до відмови від поневолюючих нам пристрастей та стати ближчими до Бога через піст, молитву та стриманість.

Відданість Божій Матері та віра відображаються в цьому святому періоді

3 14 по 27 серпня розпочинається один із чотирьох багатоденних постів, який присвячений Божій Матері.

Цей піст завжди починається за два тижні до успіння Пресвятої Богородиці і закінчується у сам день свята. Перший день Успенського посту випадає на свято Винесення Чесних Древ Животворчого Хреста Господнього.

Успенський піст дійшов до нас з ранніх часів християнства. У бесіді Льва Великого, яку він виголосив близько 450 року, ми знаходимо ясну вказівку на Успенський піст: «Церковні пости розташовані в році так, що для кожного часу визначений свій особливий закон стриманості Для весни – весняний піст, в Чотиридесятницю, для літа – літній, в Пʼятдесятницю (Петрів), для осені – осінній (Успенський), для зими – зимовий (Різдвяний).

Остаточне встановлення Успенського посту: відбулося на Константинопольському Соборі 1166 року, що проходив під головуванням патріарха Луки. Тут було підтверджено, що всі православні християни згідно з древніми статутами повинні
дотримуватися Богородичного посту з 1 (14) по 15(27) серпня.

Дні Успенського посту вже вважаються осінніми. дійсно, вони завершують церковний рік та відкривають ворота нової пори року. Адже 1 вересня по новоюліанськлму календарі – церковне новоліття.

Дивитися також

Цим постом Церква закликає нас до наслідування Божій Матері, Яка все життя провела в душевній і тілесній стриманості. За три дні до переселення
Свого на небо Богородиця невпинно перебувала в молитві та пості, вживаючи тільки воду.

Закінчується піст святом Успіння Пресвятої Богородиці. У переддень свята у храмах за Всенічним бдінням виносять з вівтаря плащаницю із зображенням Божої Матері для поклоніння вірянам. Плащаниця знаходиться посеред храму до чину погребіння, коли її хресним ходом пронесуть навколо храму.

Нехай приклад Пресвятої Богородиці дає сили й наснаги достойно пройти цей душеспасительний період та дочекатися радісного відходу Божої Матері на Небо, в обійми Свого улюбленого Сина!

© 2015-2024 Всі права захищені. Політика конфіденційності файлів та Cookie

Прокрутіть до початку