Зараз читаєте
Зброя Божа: Які інструменти потрібні для духовної боротьби

Зброя Божа: Які інструменти потрібні для духовної боротьби

Духовна зброя: як захиститись від диявола за допомогою 6-ти непереможних інструментів та молитви

У Посланні до ефесян святий апостол Павло закликає нас боротися проти диявольських хитрощів не тілесною, а духовною зброєю Божою. У цій статті детально описано шість атрибутів духовної зброї, які апостол порівнює з елементами військового одягу: пояс істини, броня праведності, взуття благовіщення миру, щит віри, шолом спасіння та меч слова Божого. Також описано 7-й елемент – молитву. Апостол називає істину першим знаряддям Божої зброї, оскільки диявол – батько неправди. Ця стаття допоможе розібратися, які інструменти потрібні для духовної боротьби та як їх використовувати.

Духовна зброя: як захиститись від диявола за допомогою 6-ти непереможних інструментів та молитви

Фраза про зброю Божу походить з Послання святого апостола Павла до ефесян (жителів міста Ефес, де апостол свого часу проповідував): «Одягнiться в повну зброю Божу, щоб вам можна було стати проти хитрощiв диявольських, бо наша боротьба не проти крови i плотi, а проти начальства, проти влади, проти свiтоправителiв темряви вiку цього, проти духiв злоби пiднебесних» (Еф. 6: 11 – 12). 

Тож Священне Писання чітко зазначає, що головна боротьба проти диявола – це боротьба не тілесна, а духовна, і тому лише фізична зброя не може бути ефективною проти сатани та його слуг. Аби перемогти зло, «приймiть повну зброю Божу, щоб ви змогли протистояти в день злий i, все подолавши, вистояти» (Еф. 6: 13) – навчає нас святий апостол і далі у своєму Посланні детально пояснює, якою ж є ця непереможна зброя.

«Отже, станьте, пiдперезавши стегна вашi iстиною‚ i зодягнувшись у броню праведности, i взувши ноги в готовнiсть благовiстити мир; а понад усе вiзьмiть щит вiри, яким зможете погасити всi розпеченi стрiли лукавого; i шолом спасiння вiзьмiть, i меч духовний, що є Слово Боже» (Еф. 6: 14 – 17).

Як бачимо – шість атрибутів духовної зброї, які апостол співвідносить з елементами військового одягу того часу: 
1. Пояс істини
2. Броня праведності 
3. Взуття благовіщення миру 
4. Щит віри
5. Шолом спасіння 
6. Меч слова Божого.  
А якщо уважно прочитаємо наступний вірш Послання, то побачимо там і 7-й елемент Божої зброї – молитву: «Усякою молитвою i благанням молiться у будь-який час духом, i дбайте про це саме з повною постiйнiстю i благанням за всiх святих» (Еф. 6: 18). 

Істину святий апостол Павло називає першим знаряддям Божої зброї. І це цілком логічно, адже диявол у Священному Писанні названий «батьком неправди»: «Він людиновбивцею був споконвіку і не стоїть в істині, бо істини немає в ньому. Коли він говорить неправду, від себе говорить, бо він неправдомовець і батько неправди» (Ін. 8: 44). Чому ми маємо підперезатися істиною? Як пояс римського солдата тримає туніку, щоби вона не заважала йому під час ходьби – так, підперезавшись істиною, ми не заплутаємося у брехні диявола.

Броня римського воїна захищала його тулуб від важких поранень життєво важливих органів. Праведність, тобто вірність істинній правді та справедливості, добрі справи, які звершує людина, захищають її серце від спокус диявола та оберігають душу від його злих нападів. Праведність – основа нашого духовного захисту. 

Взутися у благовістя миру. Чому важливим є взуття для воїна? Бо часто на його шляху трапляються різні небезпечні перешкоди та ворожі пастки. Тож «взутися» означає бути готовим іти вперед, долаючи перешкоди, несучи благу звістку і мир усьому світу. 

Щит – це зброя для захисту, якою римський воїн захищався від стріл та ворожих ударів. Щит віри потрібний нам для захисту від нападів диявола і навіюваних ним сумнівів щодо істини, віри, правди, слова Божого. 

Дивитися також

Шолом є захистом для голови, який убезпечує критично важливу частину тіла людини. Взяти шолом спасіння – це необхідність розуміння справжньої і правдивої мети життя християнина, якими є спасіння, зцілення, надії на вічне життя. «Незахищена» шоломом спасіння людина не встоїть під ударами хибних доктрин, легко піддасться духовному обману. 

І нарешті духовний меч, слово Боже. Це єдина в цьому переліку зброя, що може використовуватись як для атаки, так і для захисту, що свідчить про її силу. «Бо слово Боже живе i дiйове, та гострiше вiд усякого меча двосiчного: воно проникає до роздiлення душi й духу, суглобiв i мізкiв, i судить помисли й намiри сердечнi» (Євр. 4: 12).

А сьомий атрибут Божої зброї – молитва – є ніби переможним вінцем цього довершеного «вбрання» духовного воїна. Ми, християни, за своїм покликанням є воїнами. Тож повинні використовувати всю зброю, яку щедро дарував нам Всемилостивий Господь як знаряддя перемоги над злом і темрявою. І тоді ми, захищені Божою зброєю, будемо мужньо боротися зі злом – і як Христос переміг зло і смерть, так і ми з Його допомогою будемо переможцями.

© 2015-2024 Всі права захищені. Політика конфіденційності файлів та Cookie

Прокрутіть до початку