Зараз читаєте
Вшанування преподобного Варлаама Печерського: День його святкування 19 листопада

Вшанування преподобного Варлаама Печерського: День його святкування 19 листопада

У цьому матеріалі розкривається важливість та витоки духовності преподобного Варлаама Печерського, його рішучий вибір чернечого життя та внесок у розвиток печерського монастиря в Києві. Описано його паломництва, зокрема до Єрусалиму та Константинополя, а також деталі його поховання в Печерській обителі.

Життя і діяльність ігумена, паломника та засновника монастиря

Преподобний Варлаам, ігумен Печерський, жив в ХI столітті в Києві, був сином знатного боярина. З молодих років він прагнув до чернечого життя і пішов до преподобного Антонія Печерського, який прийняв благочестивого юнака, який твердо вирішив стати ченцем, і звелів преподобному Никону здійснити над ним чернечий постриг. Батько преподобного Варлаама намагався насильно повернути його додому, але, переконавшись, що син ніколи не повернеться в світ, відпустив його.

Коли число ченців у печерах стало зростати, преподобний Антоній поставив преподобного Варлаама ігуменом, а сам переселився в іншу печеру і знову став жити на самоті. У 1058, отримавши благословення преподобного Антонія, преподобний Варлаам побудував над печерою дерев’яну церкву в честь Успіння Пресвятої Богородиці. Згодом преподобний Варлаам став ігуменом новоствореного монастиря на честь великомученика Димитрія.

Двічі преподобний Варлаам здійснював паломництво до святих місць Єрусалиму і Константинополя. Повертаючись з другої подорожі, він помер у Володимирському Святогірському монастирі на Волині в 1065 році і був похований, згідно із заповітом, в Печерській обителі, в Ближніх печерах.

Молитва до преподобного Варлаама Печерського:

Отче преподобний Варлааме Печерський,

Твоє благочестя та відданість Господу вдихають серця наші. В скромності та відданості ти обірвав свій мирський шлях, обравши чернече життя. Допомагай і нині тим, хто шукає твою молитовну підтримку.

Молимось тобі, святитель Варлааме, даруй розгубленим твоє милосердя над нашими душами. Нехай твоє благословення спрямовує нас у духовному рості та благочесті. Вчи нас жити та служити з любов’ю, як ти сам вчиняв.

Дивитися також
Життя та служіння великого молитвенника і подвижника

Нехай твоє світло проникає в наші серця, як сонце, освітлюючи темряву наших сумнівів. Сприяй нашому духовному подвигу, наділеному твоєю милістю.

О, преподобний Варлааме, великий заступнику перед Пресвятою Трійцею, моли Бога за нас, щоб наші дні пройшли в спокої та благословенні. Амінь.

Джерело – Фонд пам’яті Блаженнішого Митрополита Мефодія

© 2015-2024 Всі права захищені. Політика конфіденційності файлів та Cookie

Прокрутіть до початку