Зараз читаєте
Проповідь прот. Романа Будзинського: Вшанування Хреста Господнього

Проповідь прот. Романа Будзинського: Вшанування Хреста Господнього

Проповідь прот. Романа Будзинського: Вшанування Хреста Господнього

У проповіді на третю неділю Великого посту, отець-настоятель розповідає про важливість вшанування Хреста Господнього, нагадує про жертву Спасителя та про те, що ми повинні нести свій хрест, служити ближньому та виконувати волю Отця Небесного. Христос з нами і допомагає нам нести наш хрест, і ми маємо підтримку та втіху від нашого Спасителя. Нехай ця третя неділя Великого посту надихне нас на глибоке покаяння, жертовність та любов до ближнього.

Виконуючи волю Отця Небесного та несучи свій хрест ми повинні служити ближньому

“А коли хто хоче іти за Мною, нехай зречеться самого себе, візьме свій хрест і йде за Мною.” (Марка 8:34)

Дорогі брати та сестри вірні автокефальної Української Православної Церкви!

Сьогодні на третій недільний день Великого посту ми звертаємо увагу на особливе вшанування Хреста Господнього. Чому це є так важливим для нас саме зараз? На це питання я хотів би відповісти в своїй проповіді.

Найперше, вшанування Хреста нагадує нам про жертву Спасителя. Христос віддав на смерть заради нас Свого Сина, який став нашим Жертовником. Ми, як вірні, повинні розуміти це, і намагатися наслідувати приклад Спасителя. Ми повинні виявляти любов та жертовність не лише до тих, хто нас любить, але й до тих, хто нас не любить, до невдячних та до злих. Таким чином ми виконуємо волю Отця Небесного та наближаємося до Нього.

Вшанування Хреста також нагадує нам про те, що ми повинні нести свій хрест, так само як і Христос несе Свій. Це нагадує нам слова Ісуса з Євангелії Марка: “А коли хто хоче іти за Мною, нехай зречеться самого себе, візьме свій хрест і йде за Мною.” (Марка 8:34) Наш власний хрест полягає в тому, щоб ми, як Спаситель, зреклися себе заради виконання волі Отця Небесного та служіння ближньому. Це може означати жертвування нашого часу, зусиль, фінансів, або навіть нашого життя. Але ми повинні пам’ятати, що коли ми несемо свій хрест, ми не несемо його самі – Христос з нами і допомагає нам його нести. Це нагадує нам, що ми не є самі по собі, але завжди маємо підтримку та втіху від нашого Спасителя.

Дивитися також

Дорогі брати та сестри, вшановуючи Хрест Господній, ми нагадуємо собі про жертву Спасителя та про те, що ми повинні нести свій хрест, служити ближньому та виконувати волю Отця Небесного. Нехай ця третя неділя Великого посту надихне нас на глибоке покаяння, жертовність та любов до ближнього.

Отож, хай цей час Великого посту стане для нас часом, коли ми зосередимося на жертві Спасителя, коли ми зрозуміємо, що носити наш хрест – це найважливіше завдання в нашому житті. І нехай святі Жон-Мироносиці стануть для нас прикладом віри, навіть у тіні смерті. Амінь.

Протоієрей Роман Будзинський
Настоятель громади Святих Жон-Мироносиць автокефальної УПЦ/ПЦУ

© 2015-2024 Всі права захищені. Політика конфіденційності файлів та Cookie

Прокрутіть до початку