Зараз читаєте
Вшанування святого Парфенія, єпископа Лампсакійського: Дивовижне життя і чудеса в ім’я Христа

Вшанування святого Парфенія, єпископа Лампсакійського: Дивовижне життя і чудеса в ім’я Христа

Святитель Парфеній помер мирно і був урочисто похований поруч з церквою Лампсакаитель виявив себе як чудотворець, пропагандист істинної віри та захисник православної доктрини. Стаття розкриває його життєвий шлях, діяльність та вражаючі чудеса, які відбулися в його житті.

Святитель Парфеній – життя, служіння та чудеса священнослужителя в духовній боротьбі проти язичництва

Сьогодні, 7 лютого, Православна Церква приносить своє шанування святому Преподобному Парфенію, єпископу Лампсакійському, життям і діями якого прикрашена історія віри. Також цього дня вшановується блаженний Преподобний Лука, єпископ Елладський, та в пам’ять мучеників Нікомидійських, які віддали своє життя за віру у 303 році.

Святитель Парфеній, єпископ Лампсакійській, був родом з Малої Азія, де його батько Христофор служив дияконом. Юнак не був навчений грамоті, але добре засвоїв Божественне Писання. У нього було добре серце і, займаючись рибальством, виручені гроші він роздавав убогим. Сповнений благодаті Божої, святий Парфеній з 18-ти років іменем Христовим лікував хвороби, виганяв бісів і творив інші чудеса. Дізнавшись про доброчесне життя юнака, місцевий єпископ Філіп дав йому освіту і посвятив у сан пресвітера.

У 325 році, за царювання Костянтина Великого, архієпископ Кізіческій Ахілла поставив його єпископом міста Лампсака (Мала Азія). У місті було багато язичників, і святитель став старанно поширювати віру в Христа, стверджуючи її з волі Божої багатьма чудесами і зціленнями хворих. Люди стали відходити від язичницьких вірувань, і тоді святитель Парфеній відправився до царя Костянтина з проханням дозволити йому руйнувати ідольскі капища і будувати на їх місці християнські храми. Цар прийняв святителя з честю, дав йому грамоту на знищення капищ і забезпечив засобами для побудови храму. Повернувшись в Лампсак, святитель Парфеній наказав зруйнувати капища і посеред міста спорудити прекрасний Божий храм.

Милосердя святителя було таке велике, що він не відмовляв у зціленні нікому. Народ перестав звертатися до лікарів, так як всі хвороби, в Ім’я Господа Ісуса Христа, зціляв святий Парфеній. Великою силою Імені Христа вигнав святитель безліч бісів з людей, будинків, морських вод. Коли святитель виганяв біса з однієї людини, одержимого ним з дитинства, нечистий дух став просити святого дати йому інше місце проживання. Святий пообіцяв вказати таке місце і, відкривши уста свої, сказав бісові: “Зайди і вселися в мене”. Диявол, як би обпалений вогнем, заволав: “Як я ввійду в дім Божий?”. І зник в місцях пустельних і непрохідних. Нечистий дух, вигнаний святителем з дому, де виготовлялися царські порфіри, кричав привселюдно, що Божественний вогонь жене його в геєну вогненну. Так, являючи людям велику силу віри у Христа, святитель навернув багато ідолопоклонників до істинного Бога.

Святитель Парфеній помер мирно і був урочисто похований поруч з соборною церквою Лампсака, в збудованій ним каплиці.

Молитва до святителя Парфенія у часі небезпеки:

Великий святитель Парфенію, єпископе Лампсакійський,
Твоїми молитвами перед Престолом Божим,
Просимо твоє заступництво перед Господом.

Дивитися також

Ти, що своїм благочестям та милосердям
проявив велику любов до Божого народу,
Допоможи нам на шляху віри та благочестя.

Нехай твої благословені молитви
будуть нашим захистом від зловісних сил,
і нехай Господь прийме наші смиренні прохання.

Святий Парфенію, молися за нас,
щоб наші серця були віддані Богу,
а наші дні наповнені благодаттю і миром.
Амінь.

Фонд пам’яті Блаженнішого Митрополита Мефодія

© 2015-2024 Всі права захищені. Політика конфіденційності файлів та Cookie

Прокрутіть до початку